woensdag 10 augustus 2011

Het verdriet van België

Na de hitte van zondag gaat het weer terug zijn normale gang 23 graden met opklaringen en af en toe een bui. Wie denkt dat met zo'n weer de Belgen beter presteren komt bedrogen uit.

Het internetlokaal
Ronde 6 stelt teleur

Nicola met wit hij moet zijn partij winnen omdat de co-leider tegen nummer 3 heeft gewonnen en vandaag een gemakkelijker tegenstander heeft. Nicola komt iets beter uit de opening, hij heeft de f-lijn opgebroken en heeft druk. Even later neemt hij de verkeerde strategische beslissing door zijn zwartveldige loper op f6 vast te zetten. Er wordt nog enkele zetten doorgespeeld maar de druk is weg en beide spelers komen remise overeen. Objectief kan zwart hier zeker doorspelen omdat de loper op f6 niet meer is dan een zwakke pion. In de stand staat Nicola nu gedeeld 2e. Alles is nog mogelijk maar hij moet morgen wel winnen van de andere 2e en hopen dat de leider een steek laat vallen.

Hendrik speelt een goede partij. In een scherpe draak krijgt wit eerst aanvalskansen maar Hendrik neutraliseert de aanval gepast en wint een pion. De stelling is zeer complex en beide spelers hebben veel tijd gebruikt. Bij zet 25 hebben ze beiden minder dan 3 minuten (er komt wel 30 sec. per zet bij). Gedurende 20 zetten zijn de zenuwen bij beide spelers extra gespannen en wisselt de positie voortdurend. Op zet 37 staat Hendrik op winst maar laat het liggen. Op 42 maakt hij in de iets betere stelling de beslissende fout. Hij is enorm ontgoocheld

Hendrik voor ronde 6
Ronde 7: Een koude douche

Nicola moet met zwart tegen de 2e hoogste elo. Vooraf had hij gemeld dat deze speler hem het meest schrik inboezemde. Hij komt met zwart goed uit de opening (English attack), offert dan een pion om aanvalskansen te krijgen, maar dit loopt verkeerd af. Wit ruilt de belangrijkste stukken en wint het eindspel. Nicola is uiteraard zwaar ontgoocheld omdat de titelkansen nu voorbij zijn. Eva Baekelant zal de enige EU kampioene uit België blijven.

Hendrik heeft de dreun van gisteren nog niet verwerkt. Hij speelt doelloos zetten. Als zijn tegenstander dit voorbeeld volgt, krijgt Hendrik dan toch kansen. Hij ziet een combinatie die een kwal oplevert, maar speelt de zetten in verkeerde volgorde en verliest een pion. Daarna is hij slechts een schim. Hij verliest onnodig het eindspel.

Vandaag hebben we voor het eerst een frietloze dag, we krijgen zowaar kalfsfricassee met rijst voorgeschoteld, het beste wat we tot dusver gekregen hebben. Dit is echter niet naar de zin van de Schotse delegatie die frieten bijvraagt en krijgt. Blijkbaar is frieten en niet langer haggis het nationale gerecht van Schotland geworden.

Het toernooi van Mureck heeft wel een speciale sfeer. Het is er een pak informeler dan op andere toernooien: spelers hebben geen batch, de coach kan de zaal binnen en zelfs tussen de rijen lopen. Een plusplunt is zeker dat het internet in de internetzaal naar behoren werkt.


1 opmerking:

karin zei

De laatste partij vandaag, goe doen he mannen. En een goeie terug reis
La dernière partie aujourd'hui, une bonne.
Un bon retour