donderdag 4 augustus 2011

kampioenschap EU in Mureck gestart

Zoals ieder jaar vindt het jeugdkampioenschap van de Europese Unie plaats in Mureck Oostenrijk, een grensstadje aan de Sloveense grens. In het verleden is Eva Baekelant hier nog tweemal kampioene geweest.


Het stadhuis
Dit jaar zijn er 2 Belgische spelers die deelnemen, Nicola Capone en Hendrik Decrop, beiden in de categorie -12. Nicola heeft de hoogste elo van het pak zodat we vanuit Belgisch perspectief terug kans maken op een nieuwe kampioen.

Dag 0: de reis naar en de aankomst in Mureck

Mureck ligt zo'n 1100 km van Brussel en is vlot bereikbaar met de auto. Dus vertrekken we om 6 's morgens vol goede moed. Na een probleemloze reis en 2 lange tunnels dwars door de Oostenrijkse Alpen komen we om 17 uur in Mureck aan. We melden aan ons aan in het KulturZentrum, te bereiken door de poort van het stadshuis (zie foto).

De organisatie heeft de Belgische delegatie ondergebracht op de eerste verdieping van een hoeve. Deze verdieping is ingericht als een vakantiehuis en bevat 2 2-persoonskamers, een badkamer, een ruime living annex kitchenette. Het is eens iets anders dan op hotel. De maaltijden gebruiken we in Gasthof zur Post dat 300 meter verder ligt. Na het avondmaal vallen we heel snel in slaap van de de toch wel vermoeiende rit.

Ronde 1


Hendrik voor de aanvang ronde 1
Het is drukkend warm de volgende dag. 's Middags is het 29 graden Om half drie is de opening van het toernooi voorzien. De lokale fanfare is opgetrommeld. Iedereen wurmt zich in de snikhete toernooizaal om naar de lokale hoogwaardigheidsbekleders te luisteren die met trompetgeschal aangekondigd worden. Het toernooi start met slechts 10 minuten vertraging, we hebben al slechter meegemaakt.

Nicola speelt met zwart op het eerste bord, en maakt vrij snel gelijk. Daarna begint hij langzaam druk uit te oefenen en om half zes in het eerste punt binnen.
Hendrik wint met zwart vrij snel een pion en komt duidelijk beter te staan. Hij wint een stuk maar voor hij het stuk kan slaan, blundert hijzelf een stuk weg, zodat de stelling terug in evenwicht is. Even later is de remise een feit en enigszins ontgoocheld druipt hij af. Er zat meer in.

Geen opmerkingen: