maandag 8 augustus 2011

Nicola nog steeds aan de leiding met 4,5 op 5

Nicola geconcentreerd
Ronde 4 aan 100% voor de Belgen

Nicola met wit speelde in de versnelde draak een scherpe variant die die een pionoffer voor zwart inhield. Zijn tegenstander kende echter de zaakjes niet goed en kreeg hoegenaamd geen compensatie. Hij offerde nog een tweede pion om het initiatief te nemen maar Nicola ruilde de dames en won het eindspel gemakkelijk.

Hendrik kreeg met wit een Caro-Kann tegen en speelde een voortreffelijke positionele partij. Hij snoerde zijn tegenstander volledig in en won het loper tegen paard eindspel. Buiten de derde zet Lg4, die de zet later geruild werd, kwam zijn tegenstander met geen enkel stuk of pion over zijn helft van het speelbord.

Mureck ligt aan de rivier de Mur, die de grens vormt tussen Oostenrijk en Slovenie. 's Morgens zijn we met de auto grens overgestoken om eens de Sloveeense liucht te ruiken. Het landschap is er veel heuvelachtiger dan aan de Oostenrijkse oever. Veel verschil in levenskwaliteit is er niet te merken. Logisch, want veel Slovenen komen de grens over om in Oostenrijk te werken

Samen in de living
Ronde 5 een mindere dag

Het is snikheet vandaag. De termometer in de auto geeft 31 graden aan wanneer we naar de toernooizaal rijden.

Nicola komt vandaag voor het eerst onder druk tegen de lokale Oostenrijkse speler. Hij krijgt de zwakkere pionnenstructuur en bij correct spel van wit vrees ik dat zijn stelling onhoudbaar is. Gelukkig voor Nicola speelt zijn tegenstander een zwakke zet, en ze kom,en remise overeen. Niettemin zal het voor Nicola niet gemakkelijk worden. Zijn tegenstander had de dag voordien van de 2e hoogste elo gewonnen. Dit betekent dat Nicola absoluut tegen de 2e moet winnen om zijn kansen op de title gaaf te houden

Ondanks het feit dat Hendrik met zwart in een voor hem onbekende variant van een klassieke draak komt, staat hij goed na de opening goed. Hij kan een kwaliteit voor een pion offeren, met de dreiging een tweede te nemen. In de analyse achteraf vind ik dat zwart dan duidelijk de beste kansen heeft, Houdini bevestigt met een evaluatie van -1.2. In de plaats van deze kans te benutten, blundert Hendrik een stuk weg en geeft zwaar ontgoocheld op. Om af te reageren en af te koelen, nemen we samen een duik in het "Erlebnisbad" van Mureck.

In Mureck wordt er 9 dagen naeen gespeeld zonder de rustdag. Dus maak ik een tussentijdse balans op na 5 ronden. Nicola is nog altijd op titelkoers hoewel het absoluut niet gemakkelijk zal zijn. Hendrik begint matig aan het toernooi, maar speelde iedere dag beter, tot hij in ronde 5 een stuk wegblundert. Indien hij het niveau van ronde 3 en 4 weet te handhaven moet hij 5.5 op 9 kunnen halen.

Geen opmerkingen: